Novosti:
"CENTAR ZA OBRA Više Na našem tehničkom pregledu dočekat će vas stručno i ljubazn Više
Ceritifikacija

Člankom 206. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 6/06., 75/06. i 44/07.), propisano je da motorna i priključna vozila koja se pojedinačno proizvode, prepravljaju ili popravljaju u većem obimu ili su im oštećeni sklopovi i uređaji značajni za sigurno sudjelovanje u prometu na cestama prije puštanja u promet, moraju biti podvrgnuta ocjenjivanju usklađenosti konstrukcijskih i sigurnosnih karakteristika s odgovarajućim važećim propisima u BiH i na osnovu pozitivnih rezultata izdaje se uvjerenje (certifikat). 

Kako je novost ovakav oblik organizacije na bosanskohercegovačkom tlu, pojašnjavamo što zapravo radi organizacija prilikom provedbe procesa certificiranja. 

Prema navedenom Zakonu ocjenjivanje usklađenosti obavlja organizacija za certificiranje vozila, a skladu sa Pravilnikom o certificiranju vozila i uvjetima koje organizacije za certificiranje vozila moraju ispuniti („Službeni glasnik BiH“ broj 41/08).

Pregled ispitivanja iz oblasti certificiranja iz oblasti certificiranja, prema članku 5. Pravilnika, obuhvaćaju sljedeće vrste ispitivanja i certificiranja:

  1. identifikacija vozila;
  2. namjenske prepravke i rekonstrukcije vozila;
  3. ugradnja novih sklopova, uređaja i opreme za vozila;
  4. rekonstrukcija vozila sa pogonom motora na alternativna goriva;
  5. certificiranje vozila za prijevoz opasnih materija u skladu sa međunarodnim sporazumom o prijevozu opasnih materija ADR;
  6. certificiranje vozila za prijevoz lako kvarljive robe u skladu sa međunarodnim sporazumom o prijevozu lako kvarljive robe ADP;
  7. certificiranje novih konstrukcija i pojedinačno proizvedenih vozila.